בעיצוב בית ודירה, תשומת לב מרובה מוקדשת למטבח. זהו אחד החללים החשובים לכל משפחה ישראלית ובהתאם לכך זהו אחד החלקים להם מוקדשים מירב משאבי העיצוב והאבזור.
אך זה לא תמיד היה כך. צוות המומחים של פנל מטבחים מסבירים איך הפך המטבח למוקד המרכזי של בית ישראלי.
דמיינו דירה ישראלית משנות השישים או השבעים. איך הייתה מחולקת? סביר להניח שהמרכז שלה היה מסדרון שהוביל לסלון או לחדר השינה, ומצדדיו היו חדר שינה נוסף וחדר רחצה.
באחת הפינות של אותו מסדרון שכן לו חדר, לרוב קטן וצר, שהיווה את המטבח הישראלי הממוצע של אז. איך החלל הצנוע הזה הפך למה שהוא היום?
מטבחים צנועים בתקופה צנועה
צריך להיות הוגנים ולומר שאין שום קשר בין גודל או הידור המטבח לאיכות הבישול, וכולנו יכולים להיזכר במאכלים נפלאים שהוכנו באותם מטבחים צרים וזעירים.
אלא שאותם מטבחים התאפיינו, מלבד גודלם הצנוע, בעוד כמה תכונות שהפכו אותם לחלל נחבא למדי אל הכלים. ראשית, כמעט תמיד הייתה להם דלת.
שנית, הם תוכננו בעיקר כדי להיות חלל פרקטי, כזה שמכינים בו אוכל ואולי יושבים לארוחת בוקר צנועה לפני העבודה, לא לשהות ממושכת ובפרט לא לשהות ממושכת של יותר מאדם אחד.
היום, לעומת זאת, המצב שונה מאוד.
המטבח כחלל פתוח
כאמור, מטבחים שאפיינו את הדירות הישראליות של תקופת השיכונים היו לרוב צדדיים ובעיקר סגורים.
המטבח בדירות החדשות לרוב מתוכנן לכתחילה כחלל פתוח למרחב הציבורי של הבית, כך שהוא מאפשר לבעלי הבית לשחק עם גודל ומראה המטבח הרצוי, ובעיצוב נכון הם יוצרים מטבחים גדולים ומרווחים יותר – למשל על ידי שילוב אי, שתוחם חלקית את המטבח אך בפועל הופך אותו לגדול משמעותית.
המטבח כמוקד עיצוב
אוכל ואירוח הם מאפיין תרבותי מאוד מרכזי בחברה הישראלית, על כל גווניה וחלקיה. ישראלים אוהבים לאכול, אוהבים לבשל ואוהבים לדבר על אוכל, ועל כן אך טבעי הוא שהם גם אוהבים את המטבחים שלהם ומוכנים להשקיע בהם אנרגיה, זמן וכסף. אם בעבר מטבח היה מיועד בעיקר לצרכים פרקטיים, היום ברור לנו שמטבח יכול, ורצוי שיהיה, אסתטי ומעוצב.
מובן, שגם הזמינות של שפע חומרי גלם איכותיים שזרמו לשוק הישראלי, ואפשרו ללקוחות הישראלים לתכנן לעצמם מטבחים מרהיבים ומתוחכמים, תרמו גם הם לעניין.
שילוב צבעים במטבח – משקט לנועז
המטבח הישראלי של פעם היה בעיקר מטבח לבן. היום, לעומת זאת, כחלק מתפיסת המטבח הפתוח והמעוצב, ניתן למצוא מטבחים בשלל צבעים, שמבטאים את האישיות והטעם הנועז והמיוחד של בעלי הדירה, ומבהירים מה החלל החשוב ביותר מבחינתם.